Zelenjavni namaz s tofujem

Zelenjavni namaz s tofujem

Potrebujemo:

250 g tofuja

200 g zelenih špargljev

½ gomoljne zelene

1 sesekljano čebulo

1 strok sesekljanega česna

1 dl hladno stisnjenega oljčnega olja

½ limone

sveža oz. posušena zelišča – peteršilj, bazilika, majaron, koper

zeliščna sol in sojina omaka po okusu

Priprava:

Na oljčnem olju prepražimo čebulo in na koščke narezane šparglje. Proti koncu dodamo še česen. V sopari skuhamo na kose narezano očiščeno zeleno. V mešalniku (lahko si pomagamo tudi s paličnim) sesekljamo praženo čebulo z zelenjavo in dušeno zeleno. Ko je masa gladka, dodamo še tofu, preostalo olje, limonin sok, sojino omako, sol, zelišča in začimbe. Znova meljemo, dokler masa ni popolnoma gladka. Postrežemo na kruhu.

Nasvet:

Namesto špargljev lahko uporabimo tudi por, bučke, papriko, jajčevce, marinirane posušene paradižnike, čemaž, sveže nariban hren in drugo sezonsko zelenjavo. Okus po potrebi izboljšamo še s kvasnim izvlečkom ali kvasom v kosmičih. Namaz lahko uporabimo kot maso za polnjenje zelenjave.

Sestavil: Matjaž Kološa, univ. dipl. inž. živ. tehnologije

By |2010-11-14T21:41:02+00:00november 14th, 2010|Recepti|0 Comments