Recepti

Recepti 2010-07-19T20:14:43+00:00

Zelenjavni namaz s tofujem

Potrebujemo:
250 g tofuja
200 g zelenih špargljev
1 gomoljne zelene
1 sesekljano čebulo
1 strok sesekljanega česna
1 dl hladno stisnjenega oljčnega olja
1 limone
sveža oz. posušena zelišča – peteršilj, bazilika, majaron, koper
zeliščna sol in sojina omaka po okusu

Priprava:
Na oljčnem olju prepražimo čebulo in na koščke narezane šparglje. Proti koncu dodamo še česen.
V sopari skuhamo na kose narezano očiščeno zeleno. V mešalniku (lahko si pomagamo tudi s
paličnim) sesekljamo praženo čebulo z zelenjavo in dušeno zeleno. Ko je masa gladka, dodamo
še tofu, preostalo olje, limonin sok, sojino omako, sol, zelišča in začimbe. Znova meljemo, dokler
masa ni popolnoma gladka. Postrežemo na kruhu.

Nasvet:
Namesto špargljev lahko uporabimo tudi por, bučke, papriko, jajčevce, marinirane posušene
paradižnike, čemaž, sveže nariban hren in drugo sezonsko zelenjavo. Okus po potrebi izboljšamo
še s kvasnim izvlečkom ali kvasom v kosmičih. Namaz lahko uporabimo kot maso za polnjenje
zelenjave.