Gratinirane testenine z zelenjavo in tofujevo kremo

Gratinirane testenine z zelenjavo in tofujevo kremo

Potrebujemo:
300–400 g polnovrednih testenin
300 g poljubne sezonske zelenjave
1 por
250 g tofuja
2 j. žlici riževe ali pšenične moke
2 j. žlici kokosove maščobe
2 j. žlici sojine omake
1 č. žlico zeliščne soli
1 j. žlico naravne jušne osnove
1 č. žlico koprca
2 j. žlici zeliščne omake s čemažem ali baziliko
3 j. žlice oljčnega olja

Priprava:
Testenine skuhamo „al dente“ po navodilih proizvajalca. Izberemo svedre, makarone ali široke rezance. V ponvi na maščobi prepražimo na kolobarje narezan por ali čebulo in na grobo naribano ali sesekljano zelenjavo. Uporabimo lahko blitvo, bučke, paradižnik, papriko, gobe, korenček ali drugo poljubno zelenjavo. Dušimo le na kratko. Ko je podušena, jo pomešamo z odcejenimi testeninami. V mešalniku zmeljemo tofu, ki smo mu dodali moko, 2 dl vode, sojino omako, oljčno olje, zeliščno sol in zelišča, lahko tudi jušno osnovo. Ko je tofujeva masa gladka, jo pomešamo s testeninami in jed preložimo v pomaščen, najbolje keramičen ali steklen pekač. Pečemo 20 min. pri temperaturi 200 °C. Postrežemo na krožnikih in ponudimo s solato.

Nasvet:
Namesto testenin lahko uporabimo tudi ajdovo ali proseno kašo, riž, krompir ali le zelenjavo. Preden jed zapečemo, jo lahko posujemo s poljubnimi semeni, kot so sezam, sončnična in bučna semena, in tako popestrimo okus.

Sestavil: Matjaž Kološa, univ. dipl. inž. živ. tehnologije

By |2017-08-07T08:05:40+00:00november 14th, 2010|Recepti|0 Comments